Vaaliteemat 2016

HELP:N VAALITEEMAT 2016

1. Läpinäkyvyyttä päätöksentekoon

Koetko jääväsi tiedekuntauudistuksen jalkoihin? “Unohtuiko” taas tiedekunnalta tiedotus opiskelijaa koskevissa asioissa?

HELP:n mielestä yksi HYY:n tärkeimmistä tehtävistä on valvoa opiskelijan etua nimenomaan yliopistoon päin. HYYn pitäisi erityisesti panostaa läpinäkyvyyden ja avoimuuden vaatimiseen yliopiston päätöksenteossa. HYY:n tulee tehdä kaikkensa turvatakseen opiskelijaedustuksen säilyminen yliopiston päättävissä elimissä. Lisäksi opiskelijoiden etuun liittyvissä asioissa, kuten tiedekuntarakenteiden uudistamisessa, on valmistelun oltava yliopiston puolelta avointa.

Myös ylioppilaskunnan tulee jatkossa huomioida omassa toiminnassaan erityisesti läpinäkyvyyden ja avoimuuden toteutuminen niin politiikassa, tiedottamisessa kuin hankinnoissakin.

2. Sun rahat sua varten – HYY:n rahat tulee käyttää siten, että niistä on hyötyä mahdollisimman monelle opiskelijalle

Jokaisen perustutkinto-opiskelijan on maksettava vuosittain HYY:n jäsenmaksu. Vuonna 2016 tämä jäsenmaksu on 103 euroa, josta 54 euroa on YTHS:n terveydenhuoltomaksua. HYY:n vuosittainen budjetti on noin 3,6 miljoonaa euroa, josta noin ⅓ katetaan jäsenmaksuista kerätyillä varoilla. Loppuosuus budjetista katetaan HYY Yhtymän tuottamilla voitoilla.

Koska jokainen opiskelijan on pakko maksaa jäsenmaksu, pitäisi HYY:n toiminnan olla sellaista, että se hyödyttää mahdollisimman tasapuolisesti jokaista ylioppilaskunnan jäsentä. Kerättävä raha tulee käyttää tehokkaasti ja varoa sen liiallista kohdentumista vain pienille, yksittäisille opiskelijaryhmittymille.

HYY:n toimintaa tulee järkevöittää monin tavoin. Konkreettisia esimerkkejä ovat toiminnan kohdentaminen ja tavoitteellisuus. Toinen konkreettinen esimerkki on itse hallinnon ja politiikan fokusoiminen. HYY ei voi tehdä kaikkea maailmassa tehokkaasti, vaan sen kannattaa keskittyä ydintoimintaansa, Helsingin yliopiston opiskelijan edun ajamiseen, ja jättää muidenkin ajamat asiat vähemmälle huomiolle. Kuka meitä HYY:n opiskelijoita puolustaa, jos ei HYY itse? Samalla rahalla voi tehdä paljon isommin, jos toiminta on fokusoitunutta ja tavoitteellista.

3. Yhdenvertaiset palvelut kaikkien kampuksien opiskelijoille

Miksi viikkiläisten palvelut ovat kärsineet vuosi vuodelta? Miksei lukuvuositarroja vieläkään jaeta Meilahdessa? Miksi lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen kampuksien luku- ja opiskelutilat ovat katoava luonnonvara? Miksi lukuvuositarrojen jaon järjestäminen Meilahteen on aina hankalaa?

Myös HYY:n vaikuttajista suuri osa on kotikampukseltaan juuri keskustasta – teologeja, valtiotieteilijöitä, humanisteja. Ei liene kellekään salaisuus, että HYY:n toiminta ja näin ollen myös edunvalvonta keskittyy keskustakampukselle, jolta löytyvät niin Pikku HYY kuin HYY:n keskustoimistokin sekä lukuisat kokoustilat. HELP kokee, että muiden kampusten asia unohtuu helposti päätöksenteon tuoksinassa, mikä on omiaan tekemään HYY:stä etäisen ja hankalasti lähestyttävän muiden kuin keskustakampuksen opiskelijoille. HELP haluaa olla kaikkien kampuksien ääni edustajistossa.

Konkreettinen kaupunkipoliittinen ehdotus sekä resurssien vapauttamiseksi että opiskelijoiden yhdenvertaisuuden lisäämiseksi: lobataan Pikku HYY (ent. Lapsiparkki) Helsingin kaupungin hoitoon, vaaditaan kaupungilta perheellisillä opiskelijoille parempia päivähoitopalveluita ja parannetaan näin kaikkien kampuksien perheellisten asemaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *