Kuka olen?
Jo valmistunut HELP-aktiivi, jolle on vielä kuluvana vuonna jäänyt tiedottaja-nakki. Olen suht lyhyen aktiivikauteni aikana ollut neuvottelemassa HYY:n hallituskokoonpanosta kahdesti, istunut työryhmissä, kokenut kerran SYL-liittarit ja heittänyt vaihtelevan määrän ideoita eri ryhmätapaamisilla.
Miten minusta tuli helppiläinen?
Päätin viimeisimpien vaalien (2016) lähestyessä käydä Vanhan ylioppilastalon Wilhelmsson-salissa HELPin järjestämässä uusien illassa. Tapaamisessa haettiin sekä uusia toimijoita että innokkaita ehdokkaita mukaan edustajistoryhmään.
Vaali-into tarttui nopeasti ja vaikken päässytkään edarissa edes varasijalle, jäin toimintaan mukaan ja kuin huomaamatta olin mukana HYY:n hallitusneuvotteluissa sekä ryhmätapaamisilla huutistelemassa ylioppilaskunnan rahankäyttöä ja uuvahtanutta avoimuutta.
Mikä HELPissä on parasta?
Edaripolitiikka lienee yksi parhaimmista poikkitieteellisistä kokemuksista joita opiskeluaikanaan voi kokea: Toiminta on päämäärätietoista, interaktiivista ja aika ajoin – kiitos eri suuntaan vetävien ryhmien – varsin haastavaa ja yllätyksellistä. Hannes Saarinen onkin Inter Vivosin numerossa 4/2002 todennut seuraavaa:
”Mitä sitten siellä ylioppilaskunnassa voi tehdä? Ainakin istua kokouksissa. Hankkia ystäviä ja vaikutusvaltaa. Pitää puheita. Päättää yhteisistä asioista yli tiedekuntarajojen. Tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin. Puukottaa selkään. Reissata ympäri Suomea. Istua kokouksissa. Käydä useammissa vuosijuhlissa kuin laki sallii ja maksa kestää. Hivuttautua yliopiston hallintoon. Ottaa puukko selkään. Oppia neuvottelemaan. Tutustua yritysten toimintaan ja opiskelijoiden perinteisiin. Niin, ja istua kokouksissa.”
Ehdottomasti parasta nimenomaan HELPissä on kuitenkin tiivis kollektiivi, joka on mukana valvomassa tulisieluisesti taustajärjestöjensä etua ja tavoitteita ylioppilaskunnassa. Parhaat hetket liittyvät erityisesti hedelmäisiin ryhmäkeskusteluihin ja intensiiviseen aktiiviporukkaan, jonka kanssa jaksaa mielellään (ja jopa täysin vapaaehtoisesti) seurata ja kommentoida ryhmänä kärkkäästi edustajiston livelähetyksiä. Eikä tietenkään sovi unohtaa vaikkapa kaupunkipoliittisia keskusteluja muiden ryhmien aktiivien kanssa satunnaisilla jatkoilla.
Ehdottomasti kokemisen arvoisena pidän myös SYL-liittokokousta, jolloin HELP toimii yhdessä muiden ylioppilaskuntien lääkis- ja oikis-ryhmittymien kanssa Lääketieteen ja oikeustieteen opiskelijoiden liitossa – lyhyesti siis LOL:ssa (heh). Turkulaisten oikkarien, kuopiolaisten lääkisläisten ym. kanssa päästään yleensä hyvin nopeasti samalle aaltopituudelle ajamaan taustalla toimivien ammattijärjestöjen ja alojen opiskelijoiden etua ja päämääriä.